MENÚ

Pàgina inicial
Qui som
Llibre
Cursos
Activitats
Fent cervesa
Notícies
Links
Foro cerveser
Contactar


Web en castellano
© CerveArt sl
2004-2005.
Llicència Creative Commons
FENT CERVESA

La cervesa és una de las begudes més antigues que existeixen. El seu origen es remunta a la prehistòria, relacionat amb l'aparició de grups socials sedentaris, el cultiu de cereals i l'elaboració de pa. El brou nutritiu i de sabor àcid que deurien beure els nostres avantpassats ha anat evolucionant al llarg de la història fins a les actuals cerveses refrescants i escumoses. En diferents punts del nostre planeta cada poble ha elaborat un producte genuí a partir dels ingredients propis de la seva regió, contribuint així a l'enorme varietat de tipus de cervesa que coneixem actualment.

Els
ingredients bàsics amb els quals s'elabora cervesa són: la malta, el llúpol, l'aigua i el llevat. Durant segles a Alemanya s'ha elaborat la cervesa exclusivament amb aquests ingredients, basant-se amb la Llei de puresa de 1516 o Reinheitsgebot. Tot i que aquesta llei no és ja vigent, es encara seguida escrupolosament per moltes cases cerveseres de reconegut prestigi.

Existeixen també altres ingredients que poden utilitzar-se en diferents proporcions per augmentar el grau alcohòlic de la cervesa o per a dotar-la d'un caràcter especial. Aquests ingredients que poden ser altres cereals adjunts o bé sucre, són empleats habitualment en l'elaboració d'un gran nombre de cerveses belgues o britàniques.

A diferència de la fabricació del vi, en la que premsant el raïm ja s'aconsegueix un most amb sucres fermentables pel llevat, l'
elaboració de cervesa requereix d'uns processos previs que permetin obtenir aquest substrat. El midó que conté el cereal no pot ser assimilat directament pel llevat, i per tant primer ha de ser transformat en maltosa (sucre que el llevat sí pot consumir). Per això és necessari maltejar i posteriorment macerar el cereal maltejat amb aigua a la temperatura adequada. Aquesta transformació la porten a terme unes proteïnes presents al gra de cereal denominades enzims. Els enzims que intervenen principalment durant la maceració són les amilasses.

Posteriorment es separa el most ric en sucres del gra, i mitjançant un procés d'aspersió es rega amb aigua calenta les restes del gra per recuperar el màxim de sucres que hagin pogut quedar adherits. A continuació tot el most obtingut es bull i s'aromatitza amb la quantitat adequada de llúpol. Durant aquesta cocció s'esterilitza i se li dóna amargor i aroma a la cervesa. Una vegada refredat el most s'introdueix l'inòcul de llevat. Aquest microorganisme portarà a terme en absència d'oxigen el procés de fermentació alcohòlica, i transformarà així la maltosa del most en alcohol y diòxid de carboni. Finalitzada la fermentació es realitza el condicionament i envasat en ampolles o barrils. És aquí on la cervesa finalitzarà el seu procés de maduració i estarà finalment a punt per ser consumida.

L'elaboració de cervesa artesana a casa és una pràctica comú en països amb una llarga tradició cervesera. Aquesta sana afició denominada homebrewing (to brew: fer cervesa, home: casa o llar), permet reproduir qualsevol tipus de cervesa desitjat, o bé dissenyar receptes pròpies per obtenir cerveses personalitzades i úniques en el món.

Existeixen tres sistemes diferents de fer cervesa a casa. La principal diferència és el punt en què s'inicia l'elaboració. Això dóna a cada un d'ells un grau de complexitat i de capacitat d'intervenció en el procés diferents. El sistema més senzill són els
kits de cervesa, en els que s'inicia l'elaboració a la fermentació. A continuació hi ha els extractes de malta, que requereixen començar el procés en l'etapa de cocció. Finalment l'elaboració tot gra reprodueix tot el procés cerveser, partint del cereal ja maltejat. En l'elaboració tot gra es disposa de major capacitat per personalitzar la cervesa, el que comporta, sens dubte, una major satisfacció personal.
Per a profunditzar en les tècniques d'elaboració de cervesa trobaràs més informació al llibre
"La Cerveza Artesanal: Cómo elaborar cerveza en casa" (ISBN:84-609-1346-5)